• Bar Mitzvah & Bat Mitzvah

    Sadie Bat mitzvah partija Hip-hop témában

Milyen ünnep a Bar ill. Bat mitzvah?

A zsidó vallás igen gazdag hagyomány- és szokásvilággal rendelkezik – mindezeket a Tóra, a zsidók legfontosabb szent szövege írja elő. Bár ma már a vallás híveinek csak kis része követi az összeset, jó néhány a mai napig él a családok mindennapjaiban.

A zsidó fiúk a vallás szerint akkor válnak nagykorúvá, amikor betöltik tizenharmadik életévüket.  Ekkor lesz belőlük bár micva, a “parancsolat fia. A lányok egy évvel korábban, 12. születésnapjuk után válnak bát micvává, a “parancsolat lányává”. Ettől kezdve köteles az előírásokat és parancsolatokat betartani, s cserébe megkapja a vallás biztosította kiváltságokat és jogokat.

A szertartás a fiú 13. születésnapját követő szombaton van, aki ezen a napon első alkalommal vesz részt aktívan a zsinagógában tartott istentiszteleten. A Tórából való felolvasás előtt imát mond, és olvashatja vagy énekelheti az adott napra előírt Tóra-szakaszt. A szertartáson sok családtag és barát is részt vesz, később pedig ünnepi vacsorát vagy összejövetelt tartanak.

Hogy a bár micvát ill. bat micvát milyen rendezvénnyel ünneplik, az a helyi szokásoktól és/vagy a család lehetőségeitől függ.

Van, ahol az istentiszteletet követően uzsonnát – kiddust – rendeznek, van, ahol hatalmas vendégsereget hívnak meg. Sok esetben a szertartás utáni partinak tematikát is adnak, így a teljes esemény e köré a téma köré épül fel, mint pl: Hip-hop, Alíz csodaországban, divat és utazás, vagy akár a téma lehet az ünnepelt kedvenc filmje is.

Bar mitzvah

“A tavasz kiszabadítja a virágokat,

hogy színesre fessék a nevető földet.”

(Reginald Heber)

Inspirációk

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a GYEREKZSÚROK menüpontot, ahol ötleteket gyűjthettek a bár ill. bát micvá  parti tematikájára.