Miért ilyen drága az esküvői dekoratőr? Valóban az?

Miért ilyen “drága” az esküvői dekoráció? A dekoratőrök horror áron dolgoznak!

Ezek a mondatok napi szinten elhangoznak különböző menyasszonyi fórum oldalakon, ezért fontosnak tartom végre tisztázni ezt a kérdést. Mi olcsó, mi drága? Kinek mi! Nem vagyunk egyformák, mint ahogy az anyagi helyzetünk sem az. Valakinek bármi megfizethető, valakinek még az is drága, ami egyébként teljesen reális áron van. Na és persze létezik a harmadik féle kör, aki jó minőséget szeretne kapni, és lehetőleg ingyen. De gondolkozzunk el ezen egy kicsit! A mai világban mi van ingyen? Létezik-e olyan ember, aki ingyen dolgozik? Igen, az önkéntesek! De az esküvők világában önkénteseket lehetetlen találni.

Virágcsokor

Nézzük meg közelebbről egy esküvői dekoratőr munkáját, néhány példa segítségével!

Adott egy menyasszony, aki a vendégasztalokra hengervázás dekorációt szeretne 100 fős esküvőjére. A kompozíció, amit megálmodott, vagy épp inspirációs oldalakon látott, 3 db nagyméretű hengervázából áll, mindegyik vázában egy-egy szál orchidea pompázik. Körülötte az asztalon kis mécsesek világítanak. A dekoratőr, amennyiben rendelkezik ilyen vázákkal lemegy a raktárba, előszedi az elcsomagolt vázákat, elmossa, eltörölgeti, mert nyilván az ujjlenyomatos vázák nem annyira mutatnak jól a vendégek asztalán. Ha ezzel elkészült, gondosan elcsomagolja a vázákat, hogy véletlenül se törjenek össze helyszínre szállítás közben. Majd elrohan az általa kedvelt és bevált virágbeszerző helyére, hogy megvásárolja a legszebb orchideákat a vázákba. Reggel 8-kor már úton is van a helyszínre, ahol nekilát a munkának.

Kezdődhet a mennyezet dekorálása. Ha szerencséje van, akkor a belmagasság csak 2,5 – 3 méter. Ja, hogy kastélyban lesz az esküvő, és 6 méteres a belmagasság? Na az kellemetlen! Elő a létrával, és indulhat a hegymászás! Aki tériszonyos, annak nem kell bemutatnom a szitut, de szerencsére mi nem vagyunk azok! ? Munkára fel, mert ez nem 2 perc lesz fényfüggönnyel és textillel együtt!

Jó esetben a helyszín biztosítja a fehér abroszokat, és meg is teríti az asztalokat. Rosszabbik esetben ez is a dekoratőrre marad. Így, ha végzett a mennyezet dekorálásával, kicsomagolja az általa leszállított abroszokat, amelyeket előtte gondosan kimosott, kivasalt. Elkezdi az asztalok dekorálását, majd jöhetnek a székszoknyák és masnik, melyek előtte szintén átestek a tisztítási procedúrán. Gondoljátok át, hogy mennyi idő 100 db székre úgy felkötözni a masnikat, hogy azok kifogástalanul álljanak!

Készen állnak az asztalok, jöhet a vázák feltöltése vízzel, aquagyönggyel, orchideával, majd mehetnek az asztal közepére. De előtte nem árt még egyszer papírtörlővel át törölgetni, mivel esetleg vízcseppes, illetve az ide-oda pakolgatástól ismét ujjlenyomatos. Ezután jöhet a főasztal és a háttér. Amennyiben a helyszín ezt sem biztosítja, természetesen a dekoratőrre marad az abroszozás, kasírozás. De először kezdjük a főasztal mögötti háttérrel. Ahhoz, hogy az este folyamán az ifjú pár mögött egy csodaszép, fényárban úszó háttér álljon, a dekoratőrnek szintén meg kell dolgoznia. Mivel a legtöbb helyszínen nincs rögzítési lehetőség, ezért a dekoratőrnek kell gondoskodnia állványról, amelyre majd a textil kerül. Ezt az állványt , mely 3-6 méter hosszú, és 3 méter magas, szintén a helyszínre kell szállítani. Ott összeszerelni, pozícionálni, és utána kezdődhet a textilezés, illetve fényfüggönyözés. A fényfüggöny kapásból nem egy olcsó dolog. Legalábbis itthon. Persze lehet rendelni különböző kínai oldalakról negyed áron. Ebben az esetben a menyasszony csak imádkozhat, hogy időben megérkezzen. Ha megérkezett, akkor imádkozhat, hogy működjön is! Te jó ég! Nem működik!! És jövő héten esküvő! Most mit csináljak? S.O.S keresek egy dekoratőrt, aki bérbe adja nekem. Ha szerencséd van, találsz. Bár esküvő előtt egy héttel a legtöbb dekoratőr foglalt. De tegyük fel, hogy találsz. Így a következő a szituáció: rendeltél Kínából egy fényfüggönyt, ami nem működik. Kiadtál érte egy rakás pénzt, melyet vagy vissza kapsz, vagy nem. Majd felfogadsz mégis egy dekoratőrt, aki bérbe adja neked egy rakás pénzért (mivel ő is annyiért vette). Tehát összesen két rakás pénzt adtál ki valamiért, amit fél áron is megkaphattál volna, ha közvetlenül dekoratőr segítségét kéred.

Menyasszonyi csokor és egyéb virágok

 A menyasszonyi csokor bármennyire is annak tűnik, nem egyszerű történet. Ahhoz, hogy egy rózsából készült csokor kibírja az egész napos, 30-35 fokos meleget, tartósítani kell, és csakis a legfrissebb, legszebb szál rózsák kerülhetnek bele. Egy szál rózsa már önmagában sem olcsó, hát képzeljétek csak el, ha egy egész rózsacsokrot szeretnétek az esküvőre. Idén a virágok ára 30 százalékkal emelkedett a virágpiacon, így a dekoratőr sem adhatja olcsóbban, mint amilyen áron ő beszerzi.

Ugyanez a helyzet a chiavari székekkel. Ezeket a székekkel alapesetben a dekoratőrök nem rendelkeznek, ők is csak bérlik, így ebből se tudnak engedményt adni. A székek szállítási költségéről már nem is beszélve.

És még nem esett szó a boldogságkapuról, amelynek a helyszínre szállítása nem kis logisztikát igényel. Majd dekoráljuk fel textillel, és jó sok virággal, mert az úgy szép. Igen ám, de amellett, hogy szép, azért valamiből csak meg kell venni hozzá a textilt és a virágokat. Vannak persze olyan ötletek, és megoldások, mellyel sokat spórolhatsz a boldogságkapu költségein, és egy jó dekoratőr erre fel is hívja a figyelmedet.

Ez csak néhány példa volt arra, hogy a dekoratőrök bizony nagyon keményen megdolgoznak azért, hogy a Ti nagy napotokra egy lélegzetelállító dekorációt varázsoljanak.

Nem értek azzal egyet, hogy a dekoráció nem fontos egy esküvőn. De! Igenis fontos! Hiszen ez az első dolog, amit a vendégek meglátnak, amikor megérkeznek a helyszínre. Igazán szívet melengető érzés, amikor csupa pozitív visszajelzést kaptok az esküvőről. Milyen szép, amikor megnézitek az esküvői filmet, és visszaköszön a mesés dekoráció. Persze lehet ezen spórolni, csak nem érdemes. A házilag készített dekorációk, bármennyire is benne van szívetek-lelketek, mégsem lesz olyan, mintha egy profi dekoratőrre bíztátok volna.

Terem dekorálása

Sok helyszínen pénteken is esküvőket tartanak, így nincs lehetőség aznap dekorálni. Marad a szombat délelőtt. Dekoratőr hiányában a menyasszony megkéri a közeli családtagokat, barátokat, hogy segítsenek a dekorálásban. Ők segítő szándékkal természetesen azonnal el is vállalják a feladatot, mondván: “mi ez nekünk, simán megoldjuk”! Sajnos a legtöbb esetben fogalmuk sincs róla, hogy mit is vállaltak. Összejönnek 7-en 8-an, persze a bal kéz nem tudja, hogy mit akar a jobb, vagy éppen van egy-két személy a társaságban, aki mindent jobban tud a másiknál. Ekkor jönnek a civódások, a sértődések, a munka persze nem halad. Már délután van, és a fele dekoráció még nincs kész. A társaság már türelmetlen, fáradt, mennie kellene átöltözni, és már ott tart, hogy elment a kedve az egésztől. De itt már nincs mit tenni, a feladatot teljesíteniük kell, ha törik, ha szakad. Gondoljátok meg, hogy tényleg az ő vállukra akarjátok-e pakolni ezt a terhet! Ők ugyanúgy vendégek, mint a többi meghívott, és mégis fáradtan és meggyötörve fognak beesni az esküvőre. Ráadásul míg egy dekoratőr szívét-lelkét beleteszi a munkájába, hogy az valóban tökéletes legyen, addig a barátok által feszültségek között elkészített dekoráció, nem biztos, hogy olyan lesz, amilyet megálmodtál. És végül, de nem utolsó sorban, ha mégis úgy döntenétek, hogy Ti magatok készítitek a dekorációt, fogadjatok el egy javaslatot. Minden egyes tételt, amit megvásároltok, vezessetek fel egy táblázatba árakkal együtt. Majd csináljatok egy összesítést, kalkuláljátok bele, az időt amit erre fordítottatok, illetve a benzinköltséget, amelyet a kellékek beszerzésére költöttetek. Na és persze azt se felejtsétek ki belőle, hogy 7-8 ismerős, barát fog nektek, értetek dolgozni egész nap, míg egy dekoratőr egyedül vagy 2 fővel elvégzi ugyanezt. Ekkor látni fogjátok, hogy a sok kicsiből végül egy igen nagy összeg kerekedett, és így nézve már nem biztos hogy jó döntés volt.

 Összefoglalva nézzük meg miből áll a dekoratőr munkája!

Egyedi ajánlat készítése (mert a munkánk már az ajánlat készítésénél elkezdődik!)

Dekorációs kellékek beszerzése (sokszor ez több körös feladat, mert Magyarország nem Amerika, ahol mindig minden könnyen beszerezhető!)

Dekorációs elemek elkészítése (pl: szalvétagyűrű, ültetőkártya, papír pompomok, virágkompozíciók, stb.)

Esküvő előtti helyszínfelmérés és egyeztetés

Textildekorációk előkészítése, (mosás, vasalás)

Folyamatos egyeztetés a párral a dekorációval kapcsolatban

A teljes dekoráció összekészítése, becsomagolása, helyszínre szállítása

Kipakolás a helyszínen, installálás

A rendezvény után bontás, és újra csomagolás, elszállítás, kicsomagolás, visszapakolás

 

Ez a munka 3-5 teljes napot vesz igénybe, és ezt összehasonlítva más megrendelt szolgáltatással talán Ti is belátjátok, lehet, hogy nem is a dekoratőr a drága. Melyik az a szolgáltató még, akinek ennyi elő- és utómunkája van egy esküvővel kapcsolatban? Az esküvő napján pedig kora reggeltől délutánig cipekednek, szállítanak, pakolnak, létrát másznak, majd másnap visszamennek a helyszínre, és kezdődik a bontás, pakolás, csomagolás, elszállítás, mosás, mosogatás, elcsomagolás, raktárba helyezés.

Ezeket átgondolva, mérlegelj, hogy valóban olyan drágán dolgozik-e egy esküvői dekoratőr, és tényleg megéri-e ezen spórolni.

Köszönöm, hogy végig olvastad! ?